Marmara Belediyeler Birliği Yerel Yönetim Akademisi tarafından, 2025-2029 stratejik plan hazırlık sürecindeki belediyeleri desteklemek, yeni strateji ve hedeflere farklı perspektiflerden yaklaşmak için farklı uzmanlar ve kurumlarla iş birliği ile Stratejik Plan için Perspektifler webinar serisi düzenlemiştir. Seri kapsamında, 13 farklı temada webinar düzenlenmiştir. Aşağıda gerçekleşen webinarların detaylarına ve kaydına ulaşabilirsiniz.
Bölüm 1 | Kentte Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Stratejik Planlama
Tarih: 21 Mayıs 2024
Konuşmacı: Itır Akdoğan, TESEV
Serinin ilk bölümü, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Webinar kapsamında stratejik plan nasıl toplumsal cinsiyet eşitlikçi olur, dönüştürücü toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları için veri nasıl yönetilmelidir sorularına cevap aranmış ve katılımcılar başka bir belediyenin 2019-2024 stratejik planını ve faaliyet raporunu toplumsal cinsiyet eşitliği filtresiyle değerlendirmiş, tespitlerini paylaşmış ve iyileştirme önerileri üzerine tartışmalar yürütmüştür. Webinar, yeni dönemde stratejik planlara eklenebilecek göstergeler için kaynaklar ve olası yeni göstergeler üzerine tartışmalar ile sona ermiştir.
Bölüm 2 | Neden ve Niçin Stratejik Planlama
Tarih: 02 Temmuz 2024
Konuşmacı: Ervin Sezgin, RESLOG
Serinin ikinci bölümü, RESLOG iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Yerel yönetimler için yasal bir zorunluluk olan stratejik planlama, “belediyelerin orta ve uzun vadede odaklanmak istediği önceliklerin belirlenmesi, kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılması ve etkin kullanılıp kullanılmadığının izlenmesi” amacı ile yapılmaktadır. Webinarda, bu tanımdan hareket ederek stratejik planlamayı daha iyi kavramaya yönelik bazı sorulara cevap aranmıştır. Belediyeler neden “stratejik” plan yapar? Stratejik planlama, yukarıda tanımlanan amaca ulaşmak için doğru bir araç mıdır? Bu araçtan nasıl en etkili şekilde faydalanılabilir? gibi sorular üzerinden tartışmalar yürütülmüştür.
Bölüm 3 | Erişilebilir Kentler için Stratejik Planlama
Tarih: 10 Temmuz 2024 10:00
Konuşmacılar: Seben Ayşe Dayı, Erişilebilir Her Şey
Serim Berke Yarar, Erişilebilir Her Şey
Serinin üçüncü bölümü, Erişilebilir Her Şey iş birliği ile gerçekleşmiştir. Webinar, engellilik ve erişilebilirlik konularına ilişkin temel kavramlara dair sunuş ve tartışma, uluslararası ölçekte erişilebilir kent ve bu yönde hazırlanmış stratejik planlara ilişkin örnek paylaşımı ve stratejik planın erişilebilirlik odağı ile hazırlanmasına olanak tanıyacak yol haritası ve araçların sunuşunu içermektedir.
Bölüm 4 | Afetlere Hazırlık için Stratejik Planlama
Tarih: 16 Temmuz 2024
Konuşmacı: Gökhan Yılmaz, AFAD
Serinin dördüncü bölümü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) iş birliği ile gerçekleşmiştir. Webinar kapsamında, İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) kapsamında tanımlanan ve afetlere hazırlık sürecinde belediyelere düşen görevlerin stratejik planlara entegre edilmesi için gerekli araçlar paylaşılmıştır.
Bölüm 5 | Yaş Dostu Kentler için Stratejik Planlama
Tarih: 25 Temmuz 2024
Konuşmacılar: Esra Akan, 65+ Yaşlı Hakları Derneği
Ferhat Boratav, 65+ Yaşlı Hakları Derneği
Mehmet Ali Şahin, 65+ Yaşlı Hakları Derneği
Serinin beşinci bölümü, 65+ Yaşlı Hakları Derneği iş birliği ile gerçekleşmiştir. Webinar kapsamında, nüfusun kentlerde yoğunlaşması ve yaşlanmaya evrilen demografik dönüşümü ile birlikte yerel yönetimler gündeminde önemli bir yer tutan yaşlılık politikaları ve uygulamaları tartışılmıştır. Ayrıca yaş dostu kent çalışmalarında belediyelere düşen görevlerin stratejik planlara entegre edilmesi için gerekli araçlar ve yol haritaları paylaşılmıştır.
Bölüm 6 | Akıllı Şehirler için Stratejik Planlama
Tarih: 02 Ağustos 2024
Konuşmacı: Melike Nur Ülsever, BABLE
Serinin altıncı bölümü, BABLE iş birliği ile gerçekleşmiştir. Belediyelerin beş yıllık strateji ve vizyonlarına Akıllı Şehir yaklaşımını ve stratejilerini entegre etmek, şehirlerin daha sürdürülebilir, verimli ve yaşanabilir hale gelmesini sağlar. Bu entegrasyon, kaynakların daha etkin kullanımı, altyapının iyileştirilmesi, enerji tasarrufu ve atık yönetimi gibi alanlarda önemli avantajlar sunar. Ayrıca, akıllı şehir uygulamalarıyla trafik yönetimi, su ve enerji dağıtımı gibi hizmetlerin iyileştirilmesi, vatandaşlara daha hızlı, güvenilir ve kaliteli hizmet sunulmasını sağlar. Webinar kapsamında Akıllı Şehir uygulamalarının stratejik plana entegre edilmesini sağlayacak olan araçlar, ipuçları ve yol haritaları paylaşılmıştır.
Bölüm 7 | Katılımcı Kentler için Stratejik Planlama
Tarih: 06 Ağustos 2024
Konuşmacı: Tülin Hadi, İstanbul Kent Konseyi
Serinin yedinci bölümü, İstanbul Kent Konseyi iş birliği ile gerçekleşmiştir. Webinar kapsamında, yerel yönetimlerin şeffaflıklarını, hesap verebilirliklerini, duyarlılıklarını ve kapsayıcılıklarını göstermelerinin; yurttaşların ise yerel yönetimleri takip edip izleyebilmelerinin en meşru yolu olan stratejik planların katılım boyutu tartışılmıştır. Ayrıca yurttaşların, sivil toplum örgütlenmelerinin ve kent konseylerinin artan katılım isteklerinin belediyeler tarafından tanınarak stratejik plana dahil edilmesi, izleme ve değerlendirmesini içeren bütüncül sürecin paydaşlar tarafından sahiplenilmesinin önemi aktarılmış, belediyelerin katılımcı mekanizmaları stratejik planlarına dahil etmesi yönünde bir yol haritası sunulmuştur.
Bölüm 8 | Marmara Denizi için Stratejik Planlama
Tarih: 07 Ağustos 2024
Konuşmacı: Ahmet Cihat Kahraman, Marmara Belediyeler Birliği
Serinin sekizinci bölümü, Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü ile gerçekleştirilmiştir. Webinar kapsamında, Marmara Denizi Eylem Planı ve Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Plan doğrultusunda belediyelerin görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin hususlar ele alınmıştır. Bu bağlamda stratejik plan hazırlama süreçlerinde rol alan ilgililerin söz konusu webinara katılarak Marmara Denizi odaklı bir yaklaşım benimsemeleri mümkün kılınmıştır.
Bölüm 9 | Kentte İyilik Hali için Stratejik Planlama
Tarih: 08 Ağustos 2024
Konuşmacılar: Bahar Bayhan, Mekanda Adalet Derneği
Sena Nur Gölcük, Mekanda Adalet Derneği
Serinin dokuzuncu bölümü, Mekanda Adalet Derneği (MAD) iş birliği ile gerçekleşmiştir. Webinar kapsamında kentte iyilik hâli yaklaşımı paylaşılmış ve toplum sağlığını ve kentte iyilik hâlini tesis etme konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluklar irdelenmiştir. Kent politikalarının toplum sağlığı ve iyilik hali üzerindeki etkilerinin tartışıldığı webinarda, katılımcılardan geçmiş dönem stratejik planlarını iyilik hali gözlüğüyle değerlendirerek tespitlerini paylaşmaları istenmiştir. Geçmiş dönem stratejik planlarının değerlendirilmesi yoluyla, yeni stratejik planlarını kentte iyilik hali yaklaşımını tesis etme amacıyla hazırlamalarında yönlendirici olacak yol haritaları paylaşılmıştır.
Bölüm 10 | Değişim için Stratejik Planlama
Tarih: 12 Ağustos 2024
Konuşmacı: Ulaş Bayraktar
Serinin onuncu bölümü, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar eğitmenliğinde gerçekleştirilmiştir. Webinar kapsamında, 5018 sayılı Kanun ile nüfusu 50.000 ve üzerindeki tüm belediyeler için zorunlu hale gelen stratejik planların yalnızca yasal bir yükümlülük gereği olarak hazırlanmasının ötesine geçilerek kentsel politikaların belirlenmesinde bir rehber olarak kullanılmasını sağlamaya yönelik stratejiler paylaşılmıştır. Stratejik planları yerel politika ve hizmetlerin altyapısını oluşturan bir başvuru kaynağı olarak değerlendiren webinarda, stratejik planlar siyasal, teknik ve demokratik açılardan bütünleşik bir çerçevede ele alınarak kamusal bir değişim teorisi olarak tartışmaya açılmıştır.
Bölüm 11 | Kentsel İzleme Çerçevesi ile Stratejik Planlama
Tarih: 13 Ağustos 2024
Konuşmacı: Doğu Karakaya, BM-Habitat
Serinin on birinci bölümü, BM İnsan Yerleşimleri Programı (BM-Habitat) iş birliği ile gerçekleştirilmiştir. Webinar kapsamında, Birleşmiş Milletler İstatistik Komisyonu tarafından bölgesel, ulusal ve yerel kentsel programların izlenmesi için geliştirilmiş olan Kentsel İzleme Çerçevesi (Urban Monitoring Framework) hakkında bilgilendirme sağlanmıştır. Küresel gündemlerin Kentsel İzleme Çerçevesinin kullanımı aracılığıyla yerel eylemlere dönüştürülmesi yönünde bir yol haritası niteliğine sahip olan webinar, belediyelerin stratejik planlarına izleme ve değerlendirme yaklaşımını entegre etmek üzere kapsamlı bir araç seti sunmuştur.
Bölüm 12 | Kültür için Stratejik Planlama
Tarih: 16 Ağustos 2024
Konuşmacılar: Gökçe Dervişoğlu Okandan, Culture Unleashed
Emre Erbirer, Culture Unleashed
Mustafa Gül, Culture Unleashed
Serinin on ikinci bölümü, Culture Unleashed iş birliği ile düzenlenmiştir. Webinar kapsamında yerel yönetimlerin stratejik planlama sürecinde kültür politikalarının geliştirilmesi ve kültürün var olan diğer politika, program ve süreçlerle nasıl bütünleştirilebileceği tartışılmıştır. Kültürel planlamaya dair teorik, metodolojik ve pratik bilgiler ile iyi uygulama örneklerinin paylaşıldığı webinarda, katılımcılar ayrıca kültürel planlama süreçleri için ihtiyaç duyulan veri ve içgörülerin elde edilme yöntemlerine dair bilgi edinmiş ve hak temelli kültür politikaları, şeffaflık ve hesap verebilirlik, süreklilik ve sürdürülebilirlik, araştırmaya dayalı kültürel planlama, finansal güvence ve altyapısal iyileştirme ile yerel kalkınma ve metropoliten olmayan kent ve yerleşimlerde kültür politikası gibi konuları tartışma fırsatı bulmuştur.
Bölüm 13 | Çocuk Odaklı Yerel Yönetişim için Stratejik Planlama
Tarih: 20 Ağustos 2024
Konuşmacı: Görkem Güner, UNICEF Türkiye
Serinin on üçüncü bölümü, UNICEF Türkiye Ülke Ofisi iş birliği ile düzenlenmiştir. Webinar kapsamında, yerel düzeyde çocuklar için kamu finansmanı ve yerel koordinasyon mekanizmalarının geliştirilmesi konusunda bilgilendirme sağlanmıştır. Webinarda UNICEF Çocuk Odaklı Yerel Yönetişim Programı ışığında belediyelerin stratejik plan hazırlık süreçlerine çocuk odaklı politika ve stratejilerin entegrasyonunu sağlamak üzere bir yol haritası sunulmuştur.